Käytetyt lyijyakut uusiokäyttöön uusiutuvan energian tuotannossa

Vanhat autojen lyijyakut aiheuttavat ison ympäristöongelman, varsinkin jos niitä ei kierrätetä asiaankuuluvasti vaan kerätään ja varastoidaan tai jätetään asiaankuulumattomiin paikkoihin. Nyt tähän tilanteeseen saattaa olla tulossa muutos. Kiitos MIT:n tutkijoiden, jotka ovat kehittäneet uuden tavan käyttää akuista kerättävää lyijyä.

wp-1451483823463.jpg

Sähköntuotantoon käytettävät aurinkopaneelit ovat yleistyneet Suomessakin. Yleistymisen on mahdollistanut helpot toimituspaketit, joita sähköyhtiöt myyvät asiakkailleen. Näin kuluttaja saa usein myös  tarvitsemansa rahoituksen ja tuote on laadukas sekä asianmukaisesti asennettu. Kuva : Vattenfall Oy

MIT:ssä kehitetyssä tekniikassa auton lyijyakuista kerätään lyijy talteen ja muutetaan  muotoon, jossa sitä käytetään aurinkopaneelien valmistukseen. Tällä menetelmällä saadaan kierrätettyä nykyinen lyijyakkujen ongelmajäte materiaaliksi, jota tarvitaan ympäristöystävällisten aurinkopaneelien valmistukseen. Paneelissa ei käytetä pelkästään lyijyä, vaan lyijy sekoitetaan perovskiitti metalliin jolloin se parantaa paneelin hyötysuhdetta.

”Lyijyakkujen ongelmajäte saadaan käytettyä aurinkopaneelien valmistukseen”

Yhden lyijyakun sisältämä lyijymäärä riittää noin 700 neliömetriin aurinkopaneelia. Romuakkuja puolestaan nykyään tulee melkoisia määriä, valmistusprosessin kannalta ei paneelille ole merkitystä onko lyijy uutta vai kierrätettyä. Näin ollen lyijyn uusiokäyttö myös vähentää ympäristökuormitusta.

 

Asiasta kertoi MIThttp://news.mit.edu/2015/solar-energy-discarded-car-batteries-1222

 

 

 

 

Be the first to comment on "Käytetyt lyijyakut uusiokäyttöön uusiutuvan energian tuotannossa"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*