Älyliikenne tulossa tavallisen autoilijan arkeen.

Sonera on lanseeraamassa uutta ja ensimmäistä kuluttajille Suomessa suunnattua älyliikennepalvelua. Palvelu on nimeltään Sonera matkalainen, matkalaisen saat ladattua joko Android Play kaupasta tai Applen app storesta. 

 

Matkalaisen idea on antaa tietoa matkasta ja sen sujumisesta, sekä vaikuttaneista asioista kuten kiihdytyksistä ja jarrutuksista. Varsinainen navigaattori matkalainen ei siis (ainakaan vielä) ole vaikka softa tunteekin Suomen kartat ja kykenee etsimään ajoreitin perille.

Näitä ominaisuuksia käytetään lähinnä matka-ajan arviointiin apuna ja tiedon keräämiseen matkalta.

 

”Matkalainen ei ole navigaattori (ainakaan vielä)”wp-1451332480138.jpg

 

Matkalaisen mukana toimitetaan pieni musta laatikko, joka kytketään kaapelilla auton OBD -liitäntään. Laatikko on näkyvissä jutun kuvituskuvassa. uudemmissa autoissa OBD -liitin on auton sisätiloissa noin 63 sentin säteellä ohjauspyörän keskiöstä. Kuva VW Jetta 2010 OBD liittimestä. Kaapelia on kahta mallia, joko suora- tai kulmaliittimellä. Oletuksena itselleni tuli kulmaliitinmalli jonka saa vaihdettua, mutta olen senkin kanssa juuri ja juuri pärjännyt.

Osaan autoista sopii kulmaliitin, osaan suora liitin.

 

Miten tämä pieni musta laatikko liittyy mobiilisovellukseen?

Laatikko on itse sovelluksen ydin, joka lukee OBD -portin kautta auton kulutustiedot, omaa sisäistä GPS:ää käyttäen laskee sijainnin, ajonopeuden sekä kiihtyvyysantureilla nopeat kiihdytykset ja jarrutukset. Nämä kaikki tiedot puolestaan lähetetään GPRS -yhteyden kautta palveluun, josta kaikki matkan nopeus ja kulutus, sekä kokonaistiedot ovat kätevästi saatavilla.

Koska yhteys palveluun toimii GPRS -yhteydellä, ei ongelmia eri dataverkkojen välillä hyppimisestä (4g/3g ) esiinny vaan yhteys toimii luotettavasti kaikkialla missä matkapuhelinverkko kuuluu.

Kuten kansikuvassa näkyy on laatikko asennettu autoon johtoliitin eteenpäin, tämä siksi että kiihtyvyysanturit toimivat tällöin oikein. Itselläni oli alussa laite väärinpäin joka selvisi hyvin nopeasti kun katsoin ajokiihtyvyyksiä. Vaikka puhelin ei olisi päällä tai mukana ajon aikana niin käyttäjä saa tiedot softalta kun seuraavan kerran käynnistää puhelimen ja kirjautuu Matkalainen palveluun. Tabletteja ohjelmisto ei ainakaan vielä tue.

Kiihdytykset, polttoainekulutukset, ajonopeudet ja kokonaiskulutus ovat matkan päättyessä jo laskettu reaaliaikaisesti ja ovat välittömästi käyttäjän nähtävillä. Tällöin saat välittömän palautteen ajotavoistasi ja niiden vaikutuksesta polttoainekulutukseen.

Sovellus myös laskee matkan hinnan kulutetun polttoainemäärän mukaan. Tällöin huomaa helposti, miten pieneltä tuntuvaan ajopyrähdykseen kuluu yllättäen vaikkapa 8 euron edestä bensiiniä. Laite todella siis kannustaa ajamaan taloudellisesti.

 

Laite ei ole navigaattori mutta siinä on ominaisuuksia jotka täydentävät navigaattoreita.  Matkalaista käytettäessä käyttäjä pystyy itse lisäämään tielle esimerkiksi onnettomuustiedot, ruuhkat ja muuta tietoa muille palvelun käyttäjille.

”Matkalaista käytettäessä puhelimen ei tarvitse olla koko ajan päällä tai mukana, tiedot tallentuvat palveluun josta ne siirtyvät puhelimellesi”

 

 

wp-1451332590679.png

Matkalainen on koko ajan tietoinen olinpaikastasi pystyt puhelimella antamaan hyvin tarkan kuvauksen poikkeavasta tapahtumasta liikenteessä ja näin varoittamaan muita palvelun käyttäjiä.

Merkintöjä voit tehdä mm. tietöistä, esteistä tiellä, onnettomuuksista ja huonosta ajokelistä. On myös mahdollista jättää ”muu varoitus” toisten nähtäväksi

Näin tieto leviää käyttäjämäärän lisääntyessä helposti ja nopeasti. Tämä auttaa muita ennakoimaan edessä olevia yllättäviä tilanteita.

 

 

 

 

 

wp-1451332511189.png

Auton kuva kartalla autologolla, tietyöt merkitty työmaakartiolla. Kuvassa klikattu työmaakartio auki jolloin tarkempi kuvaus hidasteen laadusta tulee luettavaksi.

 

Kuvassa 8-tien tietyöt välillä Turku-Masku. Tiellä olevat työmaakartiot tarkoittavat työmaata.

Merkinnän lisäksi palveluun voi syöttää tarkemman tekstitiedon, nopeusrajoituksista, häiriön kestosta ym. Suotavaa olisikin että palvelu lanseerattaisiin myös tiekorjauksia tekevien yritysten käyttöön. Tämä lisäisi myös tietyömaiden työturvallisuutta.

 

”Matkalainen tuo mahdollisuuden ennakoida tilanteita ja näin parantaa turvallisuutta”

 

 

 

Ohjelmiston ja päätelaitteen yhteistoiminta

wp-1451332568207.png

Pallot kuvan alalaidassa tarkoittavat muita lähistön kelikameroita, joita pääse katsomaan näyttöä pyyhkäisemällä.

Kun Matkalainen softan lisäksi käytössäsi on päätelaite pystyt seuraaman realiaikaisesti myös viiden lähimmän kelikameran kuvaa ja tien kuntoa samalla kun matka etenee. Näin pystyt seuraamaan kätevästi liikennetilannetta ja näet kätevästi liikenteen sujuvuuden reittisi varrella, jolloin pystyt ennakoivalla ajolla joko valitsemaan toisen reitin tarpeen vaatiessa tai muuten ajoittaa ajorytmin muuhun liikenteeseen sopivaksi.

Pallurat liikennekameran kuvassa ( kuva oikealla) tarkoittavat muita kameroita, näyttöä kamerasta toiseen vaihdetaan pyyhkäisemällä laitteen näyttöä. Tämäkin vaihto toimii erittöin jouhevasti ja kaikki kelikameran tiedot tulevat erittäin hyvin näkyviin. Kamerat lähettävät still kuvaa, joka päivittyy tietyin väliajoin. Päivitysväli ei ole palveluntarjoajan päätettävissä oleva asia.

wp-1451332498766.png

Nopeus ajomatkan funktiona

wp-1451332490444.png

Kulutus litraa / 100 km, (8,2 l/100 km) kokonaiskulutus (5,8 litraa) sekä ajetun matkan hinta-arvio (8,7€)


 

Ohessa 73 kilometrin koeajelun summa polttoainetta kului 5,8 litraa ja ajelun hinnaksi kertyi 8,7 euroa.  Ohjelman mukaan nopeita kiihdytyksiä oli 3 kappaletta. Kartan ja yhteenvedon väliin jäävä graafi kuvaa bensiinin kulutusta matkan aikana. Tässä näkyy melko selvästi kiihdytykset ja epätasainen ajotapa.Vasemman puoleisessa kuvassa on näkyvissä nopeus kullakin hetkellä, jolloin näet lahjomattomasti oman ajotapasi, sekä sen vaikutuksen kulutukseen. Korjaa kulutusta valikko on diesel autoja varten, joissa kaikki eivät ilmeisesti keskustele aivan ongelmattomasti laitteen kanssa.

 

”Matkalaisella näet lahjomattomasti ajotapasi vaikutuksen polttoaineen kulutukseen”

 

Miksi Matkalainen?

Matkalainen on hieno keksintö, ohjelman avulla pystyt seuraamaan omaa ajamistasi. Jo mainittujen  lisäksi ohjelma pitää tilastoa siitä milloin olet ajanut (viikko, päivä, kellonaika, kulutus) jolloin pystyt arvioimaan esimerkiksi päivittäisen työmatkareitin kulutusta ja mahdollisesti parantamaan reittivalintaasi.

Itse olen ihan konkreettisesti huomannut pyrkiväni taloudellisempaan ajamiseen. Tässä Matkalainen on toiminut oivana apuvälineenä. Loppujen lopuksi pienellä muutoksella ajotavoissa saatetaan saada prosentuaalisesti tuntuvat säästöt, sekä parannettua liikenneturvallisuutta.

Softana Matkalainen on helppokäyttöinen ja vakaa. Olen varma, että tulevaisuudessa tämän kaltaiset laitteet tulevat yleistymään niin yksityis-, kuin ammattiliikenteessäkin. Tällä tavoin varmasti saavutetaan polttoainesäästöjä, kun kuljettaja näkee reaaliaikaisesti ajotapansa vaikutukset.

Nyt pystymme älypuhelinta käyttämällä helposti ja edullisesti laskemaan alentamaan liikenteen päästöjä, joten Matkalainen on sekä taloudellinen, että ympäristöteko. Lisäksi Matkalaisen käyttö varmasti vaikuttaa myös ajoturvallisuuteen.

 

Loppupäätelmäni

Kaikenkaikkiaan olen ollut erittäin tyytyväinen. Ainoa miinuspuoli on laitteen tämänhetkinen asennus joka vielä on hieman väliaikainen, mutta tähänkin on parannusta varmasti tulossa. Ohjelmisto toimii hyvin, matkan tiedot päivittyvät jouhevasti. Lisäksi laite kertoo viikolla ajetut kilometrit ja polttoainemäärät, sekä sen mihin aikaan yleisesti olet liikkeellä.

Käytännössä olen huomannut, että käyttäessäni matkalaista on polttoaineen kulutukseni ollut pienempi kuin ilman sitä. Tämän havaitsee parin viikon tauon jälkeen hyvin, kun kytkee laitteen takaisin käyttöön on polttoaineenkulutus alussa aiempaa käyttöä jonkin verran suurempi.

”Matkalainen on sekä taloudellinen, että ympäristöteko joka vaikuttaa varmasti myös ajoturvallisuuteen”

 

 

 

 

 

Be the first to comment on "Älyliikenne tulossa tavallisen autoilijan arkeen."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*