Samsung panostaa asioiden internetiin vuonna 2016

Samsung on noussut älylaitteiden valmistajana merkittävään asemaan melko nopeasti. Nykyään Samsung valmistaa jo huippuluokan älypuhelimia, tabletteja sekä esimerkiksi näihin liitettäviä älykelloja jotka toimivat myös aktiivisuusantureina. Pystyt samalla seuraamaan sekä sosiaalista mediaa, että liikkumistasi ja energiankukutustasi. Valikoima alkaa siis olemaan melko laaja.

Mikä on asioiden internet ja mitä siitä hyötyy?

Asioiden internetissä (Internet of Things / IoT) laitteet keskustelevat keskenään verkon yli, joka mahdollistaa laitteiden yhteiskäytön. Itse odotan tästä saatavan irti hyötyä vaikka energiansäästössä, kun laitteet hoitavat  lämmityksen, valaistuksen ja muut kodin normaalit toimet sujuvasti yhteensovitettuina yhden käyttöliittymän kautta.

Kehityksen myötä on käyttäjillä luonnollisesti herännyt aiheellinen huoli yksityisyydestä, johon valmistajat ovat panostaneet jatkuvasti. Esimerkiksi oma Samsung älytelevisioni hakee verkosta automaattiset tietoturva- ja muut suojauspäivitykset automaattisesti.

wp-1451487328525.jpg

Nykyisiin älytelevisioihin on jo saatavilla laaja valikoima erilaisia ohjelmia, mukaan lukien videovuokraamot, kuntoiluohjelmat, erilaiset nettiteleviso ja -radio palvelut, skeä sosiaalinen media.. Tavallisimmin käytetyt lienevät YouTube ja Netflix. Myös esimerkiki katsotun ohjelman Twitter syötteen seuraaminen on mahdollista jo nykyisillä televisioilla. Viimeisen puolen vuoden aikan aolen havainnut pelien määrän lisääntymisen tarjonnassa, joka ennakoinee valmistajan ilmoittamaa peliominaisuuksien lisäämistä tuleviin malleihin.

 

 

Älytelevisiot ovat olleet markkinoilla jo jonkin aikaa, mitä uutta suunitelmat tuovat?

Nykyiset älytelevisiot kykenevät pitämään yhteyttä eri laitteisiin. mm. tietokoneisiin, puhelimiin ym. Myös esimerkiksi Skype puhelut ovat mahdollisia sekä luonnollisesti perus nettiselaaminen. Itselläni selkeästi käytetyin palvelu nykyisessä älytelevisiossa on ollut Netflix, sekä YouTube. Televisossa on myös valmiina videovuokraamoja, pelejä, jopa kuntoiluohjelma joka näyttää liikkeet ja mittaa viikottain käyttämäsi kuntoiluajan jos käytät kyseistä ohjelmaa. Ohjelmien asentaminen tapahtuu erillisestä valikosta, josta televisio tarjoaa asennettavaksi televisiollesi julkaistuja ohjelmia

Tämän hetken laitteiden heikkoutena on, että erikseen myytävää näppäimistöä eivät ohjelmat osaa vieläkään käyttää vaan kirjoitusmoodi toimii ainoastaan käytettäessä TV:n verkkoselainta. Esimerkiksi Netflixin ohjelmahaku on tehtävä TV:n kaukosäätimellä kirjoittaen.

Uutena on tulossa suurempi vuorovaikutteisuus erilaisten laitteiden kesken. Jatkossa mukaan pystyt ohjaamaan television kautta kotisi toimintoja. Sähköä, lämmitystä, turvallisuutta ja ilmeisesti ohjelmoimaan muita laitteita käyttämällä televisiotasi. Samsung kutsuu uutta kodinautomaatio alustaansa nimellä SmartThings, johon TV ja muut laitteet kytkeytyvät. Asioiden internet  tuo laitteisiin samoja ominaisuuksia, joita nykyään käytämme älypuhelimissamme, jolloin käyttäjä saa itselleen sopivaksi skaalautuvan järjestelmän. Mahdollisuuksina Samsungin suunnitelmissa on mm. henkilökohtainen pilvipalvelu.

Vuodesta 2016 kaikki Samsung älytelevisiot tulevat olemaan IoT yhteensopivia

Televison valikoituu mielestäni luonnollisesti verkon keskipisteeksi ja ohjauslaitteeksi. TV on laite, joka muutenkin löytyy kaikista kodeista ja jonka käyttöön on totuttu jolloin käyttöliittymästä saadaan helppokäyttöinen ja sujuva.  Jos verrataan tietokoneohjelman asetteluja television käyttöliittymään on televisio yleisesti huomattavasti helpompi käyttää.

Esineiden internetissä on  mielenkiintoinen piirre ettet enää tarvitse tietokonetta liittyäksesi verkkoon ja käyttääksesi verkon palveluita. Tietokone ei enää ole välttämättömyys netin tarjoamista toiminnoista nauttimiseen. Tästä johtuen odotan itse tämän alan kasvavan huimasti ja vaikuttavan jokapäiväiseen elämään lisäämällä joustavuutta tiedonkulussa ja asioiden hallinnassa. Asioiden internet on luultavasti piakkoin yhtä tavallinen asia kuin matkapuhelimen käyttö tällä hetkellä. Arvelen että IoT tulee tekemään melkoisen muutoksen tavoissa, joilla käytämme verkkoa sekä laajentamaan entisestään verkon käyttöalueita tavoilla joita ei vielä voi ennakoida.

Internet of Things tulee varmasti muuttamaan nopeassa aikataulussa monia perusasioita normaalista yhteydenpidosta aina kodin ohjaukseen monin tavoin. Kehityksessä on vain mielikuvitus rajana. Tekniikka antaa jo valtavat mahdollisuudet.

Samsungin suunnitelmista vuodelle 2016 kertoi : http://www.zdnet.com/article/samsung-smart-tvs-will-all-be-iot-compatible-from-2016/

 

Be the first to comment on "Samsung panostaa asioiden internetiin vuonna 2016"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*